Utdelningsaktier

När man ska investera på börsen så kan man ha flera olika strategier för att se sitt kapital öka i värde. Man kan vara aktiv i sitt handlande och köpa och sälja utifrån börsens upp- och nedgångar vilket oftast kallas swingtrading eller daytrading. En annan strategi är att vara mer passiv och då förlita sig på att aktierna gör sitt eget jobb. Då investerar man oftast i utdelningsaktier.

Utdelningsaktier passar den som kanske inte har så stor koll på marknaden och inte riktigt hänger med när det svänger. Då är utdelningsaktier en stabil punkt i portföljen och garanterar nästan alltid någon form av avkastning även i sämre tider.
För att investera i utdelningsaktier krävs ofta en långsiktig strategi men det är också många investerare som har gjort betydande kapitalökning med hjälp av denna aktieform.

Att äga utdelningsaktier säkrar upp i sämre tider. Utdelningen kan dock ändras över tid där den kan öka eller minska per år men det är väldigt sällan som den helt dras tillbaka och uteblir.
Ett bra sätt att investera i utdelningsaktier är att satsa på bolag som du tror på och även bredda din portfölj. Du ska gärna ha aktier i olika branscher då dessa kan gå upp och ned i olika kurvor. Sedan gäller det att kontinuerligt investera mer och köpa fler aktier i bolagen som du har valt att satsa på.

Utdelningsaktier betyder helt enkelt att du investerar i aktier som ger dig en viss utdelning. Utdelningen kan ske en gång per år eller till och med oftare. Summan som delas ut till aktieägarna varierar kraftigt mellan olika bolag och kan som sagt förändras över tid beroende på låg- och högkonjunkturer.

Om du sedan väljer att återinvestera din utdelning och köper fler aktier för de pengarna får du till ränta-på-ränta effekten, även kallad snöbollseffekten. Det krävs hög utdelning alternativt ett stort investerat kapital för att man ska kunna leva på utdelningen från sina aktier och istället plocka ut det som inkomst. Men det är absolut inte omöjligt och det är flera investerare som kan leva på den utkastning som deras aktier ger dem.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*